Deze blog heb ik al een tijdje geleden geschreven. Tijdend het overzetten naar de nieuwe site is deze onverhoopt niet meeverhuisd….

 

Laats zag ik op Facebook een artikel langs komen met de titel “Iedereen kan coach worden”. En er stond ng iets bij van mensen betalen €100,- per uur en dat vind ze normaal.

Het artikel zelf kon ik niet lezen, maar ik scrolde even snel door de reacties.
Over het algemeen waren de reacties negatief.
Hoezo €100,- betalen voor een coach. Je kan toch ook werken voor €20,-. Ook een reactie van iemand die zei: vanaf nu ben ik coach, je moet zelf al je shit opruimen en daarvoor betaal je mij €100,-.
Ik voelde ergens de neiging om mezelf te gaan verdedigen. Ik vraag ook €100,- voor een sessie, meer zelfs. En ik weet dat die sessies het meer dan waard zijn.

Ik had al helemaal in mijn hoofd wat ik zou schrijven.
Als zelfstandige moet je van dat bedrag alles betalen, je opleiding, alle verzekeringen, btw en overige belastingen, je pensioen, je internet en telefoon abonnement, eventueel vergunningen, een potje voor wanneer je ziek wordt, vakantiegeld. Dus als zelfstandige kan je in mijn ogen zowizo niet onder de €40,- per uur werken.
Komt nog eens bij dat je als coach vaak geen 8 uur op een dag met cliënten bezig bent en dus die tijd er tussenin ook betaald moet worden.
Ook zijn de meeste coach opleidingen ook niet goedkoop en daar ontvang je vaak geen studie financiering voor.

In mijn opleiding tot intuïtief Master coach hebben we dit onderdeel ook besproken. Ik vind het lastig om geld te vragen, want veel dingen die ik nu als coach doe deed ik voorheen ook al voor vrienden en bekenden. Alleen vroeg ik er toen geen geld voor en nu wel. Dat was/is lastig. Niet alleen voor mij maar ook voor mensen in mijn omgeving. Mensen kregen eerder alles gratis en voor niks van mij, met als gevolg dat mijn agenda, werd ingevuld door anderen en ik aan het einde van de dag en met lege handen stond en met geen energie en dan moest mijn eigenlijke werk nog beginnen. Wat ik dan weer alleen deed, want daar hadden anderen geen tijd voor natuurlijk.

Maar hoe zit het dan met al die uren dat ik andere mensen hielp. Dat ik luisterde naar hun problemen? Dat ik ze hielp terug te gaan naar traumatische ervaringen om die te verwerken. Dat ik ze hielp hun leven weer op orde te krijgen. Was dat dan niks waard?
Het leek er op van niet, want ondanks dat anderen door mijn hulp verder kwamen bleef ik steken. Ik werkte door tot midden in de nacht omdat ik tijdens de uren die ik eigenlijk had gepland om te werken anderen aan het helpen was.
En dus moest het roer om.
Niet iedereen begrijpt dat en ik heb ook echt nare reacties gekregen. Reacties als iedereen kan zich coach noemen…Het gaat alleen maar om geld…. Enzovoort

Maar waarom kwam je dan bij mij toen je het moeilijk had? Waarom moest ik de tijd die ik met mijn gezin had kunnen besteden aan jou geven? Waarom luisterde jij niet naar mij toen ik het moeilijk had, want dat is wat vrienden doen toch? Dus eigenlijk was ik al jouw coach, vermomd als vriendin.

En dus aan iedereen die onder het bericht reageerde met onzin, negatieve reacties enzovoort.
Besef eens wat een coach kan doen. Besef eens hoe zeer zij (of hij) jouw leven kan veranderen. En besef je eens wat dat waard is.
Een psycholoog kost ook zo €100,- tot €150,- per uur en dat vinden we allemaal normaal. En in één sessie van een goede transformatie coach kom je vaak al verder dan in 10 sessies met een psycholoog.
En besef vooral ook dat die coach jou oprecht wil helpen en dat ze misschien net zoals ik nog een groter doel heeft. (wat mijn grotere doel is vertel ik je een andere keer)

En voor de mensen die het wel normaal vinden, die wel sessies boeken bij mij of andere coaches. Blijf dit vooral doen. We zijn er voor jullie en ook voor de mensen die het nu nog niet kunnen zien.

Liefs,

Annemiek