Ik heb geen ritme gevoel zei ze, toen ik haar vroeg na hoe ze de les had ervaren. En het ging hier niet om een live les, maar om een dans workout video die ze in haar eigen huis, met de gordijnen dicht kon volgen.

Niemand dus die haar ziet, ook ik niet.

Als ze had gewild had ze gezegd dat ze de sterren van de hemel had gedanst, dat ze enorm had genoten van het bewegen en dat ze zich weer helemaal sexy voelde. Maar nee, ze zei :”ik heb geen ritme gevoel”

En dat vind ik jammer. Want naast dat het absoluut niet waar is, iedereen heeft immers een gevoel voor ritme, is het ook niet nodig.

Als ik jou vertel dat elk kind, ongeacht waar die geboren is, wanneer hij of zij muziek hoort beweegt ze mee op de maat van de muziek.

Sorry mama’s die de droom dat hun dochter professioneel danseres zou worden omdat ze zo jong al op de maat kon bewegen nu in het water zien vallen, maar het is zo.

Van nature hebben we allemaal een gevoel voor ritme. Allemaal kunnen we de maat horen of voelen, ook wanneer we niks horen.

Maar waarom zijn er dan zo veel mensen die uit de maat dansen? Waarom zijn er zo weinig mensen die plezier beleven aan muziek en dans? En waarom zijn er dan zo veel mensen die vinden dat ze geen gevoel voor ritme hebben.

Dat komt door de beperkende overtuigingen die we hebben gecreëerd.

Beperkende overtuigingen creëren we ons hele leven door, maar de meesten worden gevormd tussen de 0 en 7 jaar.
Bijvoorbeeld, in de westerse cultuur is het niet heel gebruikelijk dat jongens dansen, zeker niet wanneer ze heel soepel in de heupen zijn. Baby’s zijn dat van nature wel, maar al snel zien en merken ze dat het niet “normaal” is en dus kunnen jongens vaak op jonge leeftijd al niet dansen.

Maar ook steeds meer vrouwen kom ik tegen die denken dat ze niet kunnen dansen. Denken dat ze geen gevoel voor ritme hebben. Denken dat ze stijf zijn in hun bewegingen. En dat is jammer.

Voor mij is dansen even alles vergeten, even je laten leiden door de muziek, even nergens aan denken (behalve als ik les geef dan moet ik natuurlijk wel weten welk pasje er straks komt). 

Dansen betekend voor mij vrijheid, ontspannen en plezier en dat gun ik iedereen! 

Ook al is mijn dansschool gesloten, ik bereik nog steeds mensen met mijn dans.

Ik probeer mijn online dans(fitness) lessen in zo veel mogelijk programma’s te verwerken, waaronder in het Gezond en Fit programma. Maar ook bijvoorbeeld wanneer je persoonlijke coaching van mij ontvangt.

Dansen is namelijk niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. 

En had ik al gezegd dat ik ga voor de beste versie van jezelf? Lichamelijk en geestelijk.

En dat gevoel voor ritme, geloof mij, dat komt wel goed.

Liefs,

Annemiek